Kronprins: Til pynt, besvær eller nytte?

Forleden dag kom nyheten om at Kronprinsen skal delta i et utvalg nedsatt at næringsministeren. Sammen med andre av landets «rikeste arvinger og ledere» skal han gi råd om hva Norge skal leve av i fremtiden. Reaksjoner har ikke uteblitt og i dag avsløres det at utvelgelsen av Kronprinsen ikke var klarert med Statsministeren.

Jeg stusset også over at Kronprinsen takket ja til denne forespørselen. Som representant for Kongehuset skal han jo være politisk uavhengig. Dessuten: strengt tatt  er jo regjeringen Kongens råd. Pussig da at Kongens råd, ber om råd fra Kongens sønn…

På den annen side tenker jeg at folket investerer en del kroner i Kongehuset: apanasje, statsbesøk mv. Jeg tror oppriktig at både Kongen og Kronprinsen får mange impulser fra folk over hele landet, som er nyttige. Er det ikke da fornuftig å ta i bruk denne kompetansen og la den tilflyte en mer-eller-mindre uformell tenketank? Kan vi rett og slett betrakte dette som avkastning på investeringen i Kongehuset?

Det er sterke meninger, og jeg forstår det. Et vesentlig poeng med Kongehuset er jo at det er partipolitisk uavhengig. Er det nå uro for at Kronprinsens *autoritet* smitter over på næringsministeren, som vi ikke liker? Er det egentlig et prinsipielt problem at Kronprinsen deltar i et råd som uansett skal rådgi Kongen»? I grunnen burde Kongen være den som eventuelt har motforestillinger til dette.

Er uroen av mer pragmatisk art: Vi frykter, og liker ikke, at Kronprinsen er i ferd med å politiseres. Dersom han er like velvillig overfor en borgerlig regjering – er dette da i orden?

Når vi først har et Kongehus som vi bruker penger på, har jeg sans for at dets medlemmer bidrar til samfunnsutvikling der det er mulig. Jeg liker også at folk, også tilknyttet Kongehuset, tar i bruk kompetanse de har/opparbeider seg. Ideen til næringsministeren er god (men ikke ny), men det er kanskje formen som er feil. Men oppriktig talt – dersom dette betyr at regjeringen omsider løfter blikket og gjør seg tanker om hva Norge skal leve av i fremtiden, så tenker jeg: Jommen på tide!

Reklamer

3 responses to “Kronprins: Til pynt, besvær eller nytte?

 1. Dette viser bare at det finnes nok av dårlig vurderingsevne å dele på, og kanskje de to største eksemplene på det i disse dager, er HKH Kronprins Haakon, og Næringsminister Giske.
  På tide å ta debatten om vi skal forsette å ha monarki, eller om vi skal ta demokratiet helt ut, og bli konstitusjonell republikk.
  Det er flott at HKH Kronprins Haakon er engasjert i samfunnet han er født til å bli konstitusjonell leder av, men det er faktisk grenser for hvor langt han kan gå, og her har han, ved hjelp av skjødehunden Giske, tråkket over den grensen.

 2. Frode L:
  Tror nok mange er enig med deg i at det er bra at Kronsprinsen bidrar, men at han nå har tråkket over streken.

  Det er nesten så man kan spørre seg Giskes egentlige mål med dette er å bidra til å undergrave monarkiet 🙂

 3. Kronprinsen har ikke bare trukket over streken, han har hoppet utenfor stupt.
  Han skjønner ikke at han ikke skal være nøytral og kronprins for hele Norge.
  Han skal sitte der som en galions figur.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s